Poszczególne składniki pożywki

wyjałowionego w parze bieżącej przez 2 godziny, dodać 30,0 g mąki ziemniaczanej i podgrzewać, ciągle mieszając, aż do wyklarowania się roztworu. Do ochłodzonego do 329 K (56°C) roztworu solnego z mączką ziemniaczaną dodać litr zawiesiny z jaj (sporządzonej przez dokładne zmieszanie białek i żółtek jaj) pobranych aseptycznie i 20 ml 2% roztworu wodnego zieleni malachitowej. Po dokładnym zmieszaniu składników pożywki przesączyć przez gazę, rozlać do probówek i ściąć skośnie w temp. 358-361 K (85-88°C) przez 40 min. Pożywkę należy zużyć w ciągu 4 tygodni.

Przygotowanie: Do 100,0 ml rozcieńczonej 1:2 krwi dodać 8,0 ml 1% roztworu tellurynu potasowego i 5,0 ml glicerolatu krwi. Mieszaninę tę podgrzać na łaźni wodnej do 318-321 K (45-48°C) i dodać równą objętość rozpuszczonego i ochłodzonego do 323 K (50°C) 3,5-4% agaru. Po ostrożnym wymieszaniu wylać aseptycznie na płytki. Płytki powinny być całkowicie przejrzyste i mieć zabarwienie rubinowe. Pożywkę przechowywać w chłodni. Przed posiewem pożywkę wysuszyć.

Poszczególne składniki pożywki przygotowuje się w następujący sposób: agar przygotowuje się na wodzie mięsnej 3,5-4®/o agaru, 1% peptonu, 0,5 chlorku sodowego, pH podłoża 7,5.

Leave a Reply