W mikroskopie widoczne są bakterie zabarwione

W mikroskopie widoczne są bakterie zabarwione albo na kolor ciemno- fioletowy (granatowy), są to bakterie Gram-dodatnie, albo na kolor czerwony, są to bakterie Gram-ujemne. W jednym preparacie mogą się znajdować różne gatunki bakterii o różnym zabarwieniu, np. Gram-dodatnie ziarniaki i Gram-ujemne pałeczki.

Od czego zależy różna barwliwość bakterii barwionych tą metodą? Najprostsza odpowiedź brzmi: od składu chemicznego komórek bakteryjnych. Mianowicie bakterie Gram-dodatnie zawierają w komórce bakteryjnej kwasy teichojowe, są to polimery fosforanu glicerynowego i rybitolowego, oraz rybonukleinian magnezu połączony z białkiem. Fiolet krystaliczny po połączeniu się z rybonukleinianem magnezu i jodem (płyn Lugola) tworzy nierozpuszczalny w alkoholu związek — parajodozanilinę, która pozostaje w komórce. Bakterie Gram-ujemne mają inną budowę chemiczną

i dlatego barwniki wypłukiwane są alkoholem z komórek, które w następnym etapie przyjmują barwnik dodatkowy – fuksynę (zieleń malachitowa, safranina). Jest to bardzo cenna metoda służąca do podziału bakterii, mimo że są gatunki bakterii barwiących się tą metodą „chwiejnie” lub nie barwiących się wcale.

Leave a Reply